Naar inhoud springen

Lijfwachten van Erdoğan gewelddadig tegen betogers in Washington

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 mei 2017 

Lijfwachten van Erdoğan gewelddadig tegen betogers in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben lijfwachten van de Turkse president Erdoğan met vuistslagen en schoppen een charge uitgevoerd op Amerikaanse betogers. Op een vrouw werd ingeschopt terwijl ze op de grond lag. Negen mensen raakten gewond, onder wie twee ernstig. Ook een politieagent raakte gewond. De hoofden van enkele mensen zaten onder het bloed. De lijfwachten waren bewapend en lieten minstens tweemaal een vuurwapen op de grond vallen, die in beide gevallen gelijk ook weer werd opgeraapt.

Het incident gebeurde in de buurt van de Turkse ambassade, niet ver van het Witte Huis. Tot dat moment was er sprake van een vreedzame betoging. Twee lijfwachten werden gearresteerd, maar moesten direct weer vrijgelaten worden omdat ze in het bezit waren van diplomatieke paspoorten.

Naar het incident wordt onderzoek gedaan door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Secret Service. Volgens Turkse diplomaten zouden de demonstranten terroristen zijn van de PKK. Ze hopen dat er in de toekomst adequater wordt gereageerd op provocaties.

Op het geweld van de lijfwachten is in de VS met ontzetting gereageerd. Senator John McCain riep op tot harde maatregelen en wil dat de ambassadeur het land uit wordt gezet. Anderen spreken de verwachting uit dat er veel ophef wordt gemaakt, maar dat de kans groot is dat de Amerikaanse regering geen actie tegen Turkije zal ondernemen.

19 mei 2017 

Opdracht kwam mogelijk van Erdoğan

Uit de analyse van televisiebeelden komt naar voren dat Erdoğan zijn lijfwachten mogelijk persoonlijk opdracht heeft gegeven om de betogers aan te vallen.

Op de website van het burgerjournalistieke platform Bellingcat is een actie begonnen om de identiteit van de lijfwachten te achterhalen.

22 mei 2017 

Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen

Vandaag is de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen door Turkije. Als reden wordt het "agressieve optreden" genoemd dat Amerikaanse politieagenten zouden hebben gebruikt tegen de lijfwachten van president Erdoğan.

6 juni 2017 

Veroordeling door het Huis van Afgevaardigden

Vandaag hebben Republikeinen en Democraten een veroordeling uitgesproken tegen de aanvallen van de Turkse lijfwachten. Een unanieme veroordeling tegen een NAVO-bondgenoot is buitengewoon uitzonderlijk. Nu gebeurde dit unaniem: 397 afgevaardigden hebben voor gestemd.

8 juni 2017 

Erdoğans lijfwachten gebruiken vaker geweld

Turkse lijfwachten gebruiken vaker geweld in het buitenland. De andere incidenten waren niet zo massaal als op 17 mei jongstleden gebeurde in Washington, maar zijn niet uniek. De immuniteit van diplomaten leidt ertoe dat er juridisch weinig tegen wordt ondernomen.

In 2011 was er ook al eens een voorval tijdens een bijeenkomst in New York. Toen hadden Turkse lijfwachten ruzie met veiligheidspersoneel van de Verenigde Naties. Een functionaris moest toen medische behandeling ondergaan. Het voorval werd toen door de woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon afgedaan als een "onfortuinlijk misverstand."

In 2015 hadden de lijfwachten van Erdoğan ruzie met de Belgische politie op het Stefaniaplein in Brussel. De dag erna hadden beide partijen opnieuw onenigheid in het kasteel Hertoginnedal over wiens taak het was om de kamers van de Turkse president te controleren.

In 2016 vond er in Ecuador een gewelddadig incident plaats, waarbij zijn veiligheidsmensen Koerdische demonstranten en supporters aanvielen. Het Ecuadoraanse parlementslid Diego Vintimilla liep hierbij een gebroken neus op. Tijdens hetzelfde bezoek werkten zijn lijfwachten met handslagen demonstrerende vrouwen de ruimte uit waar hij op dat moment een speech hield.

15 juni 2017 

Twaalf veiligheidsagenten aangeklaagd

De Washingtonse politie heeft dwangbevelen uitgevaardigd tegen 12 veiligheidsagenten van Erdoğan en twee andere personen. Allen waren betrokken bij de gewelddadige actie toen de Turkse president de Amerikaanse hoofdstad bezocht. Dit maakte de politiechef Peter Newsham zojuist bekend tijdens een persconferentie. Daarin vertelde hij ook dat er gisteren twee arrestaties hebben plaatsgevonden. Newsham voegde eraan toe: "We hebben allemaal het geweld gezien tegen demonstranten ... Wij gaan dit niet tolereren."

Bronnen[bewerken]