Naar inhoud springen

Lifeline alsnog aangemeerd in Malta

Uit Wikinieuws
Boiler-werf, aankomstlocatie
Lifeline in 2016, toen nog Sea Watch 2

27 juni 2018 

De reddingsboot Lifeline van vluchtelingenhulporganisatie Mission Lifeline, die al sinds vorige week donderdag met zo'n 230 migranten aan boord rondvaart op de Middellandse Zee op zoek naar een haven, mocht vandaag in eerste instantie nog steeds niet aanmeren voor de kust van Malta. Eerder was dit wel beloofd door de Maltese premier Joseph Muscat en de Italiaanse premier Conte. Conte zou hierover ruggespraak hebben gevoerd met de Franse premier Macron, waarbij zou zijn afgesproken dat de migranten vanuit Italië worden verdeeld over in totaal acht EU-landen. Gebleken is echter dat nog niet alle betreffende EU-landen met deze afspraak hadden ingestemd. Italië, Frankrijk en Portugal zouden wel hebben ingestemd, terwijl er nog werd gewacht op Spanje, Duitsland en Nederland. Om die reden werd de vluchtelingenboot vooralsnog geweigerd.

De situatie aan boord werd steeds nijpender, volgens Mission Lifeline. Veel van de migranten aan boord hebben dringend medische hulp nodig.

Het migrantenschip Lifeline is in de loop van vandaag toch aangemeerd, in de Boiler-werf op Malta. Acht landen, waaronder België en Nederland, hebben inmiddels toegezegd 15 tot 20 migranten van het schip op te zullen nemen.

Bronnen[bewerken]