Naar inhoud springen

Leidinggevenden Chickfriend gearresteerd in onderzoek naar fipronilschandaal

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 augustus 2017 

Leidinggevenden Chickfriend gearresteerd in onderzoek naar fipronilschandaal

Medewerkers van de inlichtingen-en opsporingsdienst (IOD) van de NVWA hebben twee bestuurders van het Nederlandse verdelgingsbedrijf Chickfriend gearresteerd in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de met fipronil besmette eieren. Hun woningen in Barneveld en Zaltbommel zijn doorzocht en hun bezittingen en administratie zijn in beslag genomen. De twee mannen worden er door het OM officieel van verdacht de volksgezondheid bewust in gevaar te hebben gebracht door het verboden middel fipronil in te kopen en toe te passen in de pluimveehouderij.

Tegen de Belgische toeleverancier, Poultry-Vision, is een soortgelijke verdenking geuit. Een woning in Bergen op Zoom is doorzocht in verband met het onderzoek naar Poultry-Vision. Ook zijn er woningen en een opslagloods doorzocht in Ede en Uden. In laatstgenoemde plaats is de administratie van een vermoedelijke handelaar in het middel doorgelicht. Ook de Belgische federale politie heeft inmiddels acht invallen gedaan, in Kempen en Oost-Vlaanderen.

Er loopt een internationaal gecoördineerde actie naar de schuldigen in de vorige maand aan het licht gekomen fipronil-affaire. De NVWA-IOD en het Nederlandse OM worden hierbij gesteund door Eurojust en Europol.

Bronnen

[bewerken]