Naar inhoud springen

Leger Suriname na Bhutan zwakste ter wereld

Uit Wikinieuws
Surinaamse militairen tijdens een oefening in Peru, 2016

25 december 2017 

Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan. Hekkensluiter is het land waar het draait om het bruto nationaal geluk, Bhutan.

De 'Powerindex' wordt samengesteld op basis van vijftig factoren. Hierbij is het niet alleen van belang hoeveel wapens of mankrachten er in een land aanwezig zijn. Er wordt ook gekeken naar onder meer diversiteit, balans, flexibiliteit, geografische factoren, lidmaatschap van een militaire alliantie en de aanwezigheid van wapenindustrie.

De lijst geeft een overzicht van 133 landen en is niet geheel compleet. Ontbrekende West-Europese landen zijn bijvoorbeeld Ierland, Luxemburg, IJsland, Kosovo, Cyprus en Malta. Dichter in de buurt van Suriname staan Costa Rica, Jamaica en het westelijke buurland Guyana niet op de lijst. De oosterbuur Frans-Guyana is een departement van Frankrijk dat op nummer 5 staat.

Suriname wordt al sinds juni van dit jaar in de lijst meegenomen. De plaatsering op nummer 132 kwam hier echter pas gisteren in het nieuws. Minister van Defensie, Ronni Benschop, spreekt de plaats op de lijst tegen en betreurt het dat Suriname negatief wordt belicht. Volgens hem zou het om een 'cover-website' gaan die is opgezet om negatief nieuws te verspreiden. Over plaatseringen van Global Firepower wordt gepubliceerd door media als de BBC, The Guardian en The Huffington Post.