Laureaten Nobelprijs 2020 bekend

Uit Wikinieuws

7 oktober 2020 

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Harvey J. Alter en Charles M. Rice en de Brit Michael Houghton voor hun ontdekking dat er naast een A- en een B-variant nog een derde variant van het hepatitis C-virus bestaat. Dit virus, dat via bloed wordt overgedragen, is een belangrijke veroorzaker van leverkanker. Dankzij de ontdekking zijn er bloedtesten en een medicijn ontwikkeld, waarmee volgens het Nobelcomité miljoenen mensenlevens zijn gered. De drie werken aan verschillende universiteiten en deden onafhankelijk van elkaar onderzoek.

Voor hun onderzoek naar zwarte gaten ontvangen de Brit Roger Penrose, de Duitse Reinhard Genzel en Amerikaanse Andrea Ghez de Nobelprijs voor Natuurkunde. Penrose krijgt helft van de Nobelprijs omdat hij met 'vindingrijke wiskundige methodes' het verband aantoonde tussen de formatie van zwarte gaten en de algemene relativiteitstheorie van Einstein. De theorie was zo baanbrekend, dat zelfs Einstein zelf niet geloofde dat zwarte gaten echt konden bestaan. De ander helft gaat gedeeld naar Genzel en Ghez voor de ontdekking van een onzichtbaar en superzwaar compact object in het centrum van ons Melkwegstelsel, dat sterren. Uit het onderzoek, dat ze los van elkaar deden, kwam naar voren dat het wel een zwart gat moest zijn, 4,3 miljoen keer zo zwaar als onze zon.

En de Nobelprijs voor Scheikunde wordt dit jaar gedeeld door de Franse microbiologe Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse Jennifer Doudna voor de ontwikkeling van CRISPR-Cas9, een methode om genetisch materiaal van organismen eenvoudige te veranderen. Door stukjes genetische code weg te knippen of juist toe te voegen, kunnen organismen worden aangepast. Deze techniek heeft een revolutionaire impact gehad op de levenswetenschappen en wordt gebruikt bij het onderzoek naar onder andere kanker en erfelijke ziekten.

Bronnen[bewerken]