Landelijke hittegolf in Nederland, hoogste temperatuur in Arcen en warmste nacht ooit

Uit Wikinieuws

27 juli 2018 
Sinds gistermorgen is er in Nederland officieel sprake van een landelijke hittegolf. Om 11:20 registreerde het KNMI in De Bilt 30 graden. Uiteindelijk werd het in De Bilt 35,7 graden. De laatste hittegolf in Nederland was in 2015. In het zuidoosten van Nederland werd het op veel plaatsen 36 of 37 graden. In Arcen werd tegen het eind van de middag de allerhoogste temperatuur gemeten: 38,2 °C. Afgelopen nacht was in De Bilt de warmste ooit gemeten, met 23,6 °C als minimumtemperatuur. Vandaag wordt even warm of misschien zelfs nog wat warmer. Pas morgen zal het naar verwachting wat afkoelen, al blijft de middagtemperatuur ook dan overal ruim boven de 20 °C.

Verdord gras door de droogte

Een groot probleem is niet zozeer de hitte, maar vooral de grote droogte, die in Nederland en veel andere landen van Europa nu al een aantal weken aanhoudt. Door de droogte breken er steeds meer natuurbranden uit. Gisteren waren er zeker drie. Er woedde een hevige brand in het duingebied van Schiermonnikoog, die snel om zich heen greep. Omstreeks 15:00 had de brandweer het vuur onder controle. Ook in Noord-Brabant vlogen stukken veld en weiland in brand, in de buurt van Maarheeze en Loon op Zand. Een golfbaan bij Maarheze moest worden ontruimd. Als gevolg van de droogte sterven op de Veluwe veel jonge zwijnen. De aardappeloogst wordt bedreigd, waarschijnlijk zullen de aardappels dit jaar veel kleiner uitvallen..

In de droogte lijkt inmiddels heel even een soort van pauze te komen. Woensdagavond kwam al op verschillende plaatsen in Twente de regen even met bakken naar beneden, zelfs dusdanig dat hele straten blank kwamen te staan. In Enschede liep een hotelkeuken onder water. Gisteravond trokken onweersbuien met hevige windstoten het land binnen. In Rotterdam is iemand omgekomen doordat een boom op een auto viel. Zaterdag valt er in het hele land waarschijnlijk meer regen.

Deze paar incidentele regenbuien zijn echter bij lange na niet voldoende om het enorme neerslagtekort van dit seizoen te compenseren. Op de iets langere termijn is de verwachting dat de droogte terugkeert en waarschijnlijk wordt het in ieder geval de komende week ook gewoon weer tropisch warm.


Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]