Lading onbruikbare mondkapjes afgeleverd in België

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

31 maart 2020 

Een lading van 100.000 voor medisch personeel bedoelde mondkapjes die afgelopen week in België arriveerde, is geheel onbruikbaar gebleken. Een ziekenhuis in Antwerpen heeft aan de bel getrokken. De Belgische krant DeTijd kwam met het nieuws.

De mondkapjes waren in China besteld door de Vlaamse overheid. Ze moesten als FFP-maskers worden gebruikt door zorgpersoneel dat veel in aanraking komt met SARS-CoV-2-patiënten, maar blijken niet te zijn voorzien van een geldig kwaliteitsmerk of certificaat. Daarnaast blijken de kapjes sowieso helemaal niet bedoeld voor medische doeleinden, maar voor gebruik in de bouwsector. Verder waren ze verpakt op een manier die strijdig is met de voorschriften, namelijk in cornflakes- en bananendozen. In een van de dozen bleken uitwerpselen van een dier te zitten. Nog een ander opmerkelijk feit is dat de kapjes niet uit China komen, maar uit Colombia.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zegt in een reactie dat het de taak van douane en controlediensten niet kan overnemen. De kapjes zullen aan een nader onderzoek worden onderworpen.

In Nederland deed zich drie dagen geleden iets soortgelijks voor. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet 600.000 uit China afkomstige kapjes terughalen uit de ziekenhuizen, omdat ze van onvoldoende kwaliteit bleken te zijn.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?