Naar inhoud springen

Laatste mannetje noordelijke witte neushoorn overleden

Uit Wikinieuws
Sudan in 2015, samen met actrice Nargis Fakhri (en).
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

20 maart 2018 

Laatste mannetje noordelijke witte neushoorn overleden

In het natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia is gisteren Sudan (en) overleden, het allerlaatste mannelijke exemplaar dat er nog was van de noordelijke witte neushoorn. Sudan leefde in het reservaat onder streng toezicht van parkwachters, zodat hij niet het slachtoffer zou worden van stropers. Sudan was 45 jaar en leed al enige tijd aan bot- en spierziekten. Ook had hij meerdere infecties en verwondingen. Een paar weken geleden werd hij al ernstig ziek, maar leek nog even te herstellen. De laatste 24 uur ging Sudans gezondheidstoestand echter zeer snel achteruit, waardoor hij niet meer op zijn poten kon staan. Dierenartsen hebben hem laten inslapen zodat hij niet langer onnodig leed.

Met de dood van Sudan lijkt de noordelijke witte neushoorn definitief tot uitsterven gedoemd. Het WWF verklaarde de soort in 2008 al uitgestorven in het wild. Er zijn in hetzelfde natuurgebied nu alleen nog twee vrouwtjes van de soort in leven, Najin (27) en Fatu (17) (de dochter en kleindochter van Sudan), die zich echter beide niet kunnen voortplanten. Bij Sudan is wel sperma afgenomen voor wetenschappelijk onderzoek, in de ultieme hoop dat dit nog iets oplevert om de soort alsnog te redden (bijvoorbeeld via stamceltechnologie). Ook is er genetisch materiaal van hem afgenomen. Vorig jaar werd op datingplatform Tinder nog een speciale actie voor Sudan op touw gezet om geld in te zamelen voor een vruchtbaarheidsbehandeling.

Het uitsterven van de neushoorn is grotendeels het gevolg van stropen. Samuel Mutisya, bioloog en leidinggevende bij Ol Pejeta, verklaart tegenover Reuters: "Het is triest om te zien hoe duidelijk dit aantoont dat de menselijke hebzucht heel ver gaat, net als de impact ervan op de natuur. Als we niet voorzichtiger zijn met wat we hebben, gaan we nog meer bedreigde diersoorten verliezen."

Bronnen

[bewerken]