Naar inhoud springen

LTO Noord start petitie tegen groter nationaal park Texel

Uit Wikinieuws

7 juni 2018 

De noordelijke afdeling van de Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is een petitie gestart tegen de uitbreiding van het Nationaal Park Duinen van Texel. Drie dagen na de start hebben rond de vijfhonderd mensen hun steun betuigd. De petitie wordt gesteund door verschillende organisaties op Texel, waaronder het CDA, de VVD, agrariërs, vissers, ondernemers en Texelse belangenorganisaties waaronder Wildbeheereenheid Texel. GroenLinks vindt dat er met de petitie onnodig onrust wordt aangewakkerd.

De petitie is gedurende 11 dagen gepland met 15 juni als einddatum. Het is de bedoeling dat de petitie dan aangeboden gaat worden aan de Noordhollandse gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) die zich op die dag op Texel bevindt. Het besluit om het nationaal park uit te breiden wordt in Den Haag door de minister genomen, maar de voordracht ertoe komt vanuit de provinciale politiek. Volgens Arnold Langeveld (LTO) is de provincie "een gevaarlijke partner die plannen doordrukt." Jan van de Venis, voorzitter van het nationale park, is voorstander van uitbreiding.

LTO en andere organisaties die het initiatief steunen vrezen dat een uitbreiding van het natuurgebied zal leiden tot inperking van bestaande functies op Texel, terwijl het eiland zijn populariteit juist daaraan te danken zou hebben. Een uitgebreider nationaal park zou volgens hen niets aan het eiland toevoegen.

15 juni 2018 
De petitie werd uiteindelijk 773 maal ondertekend.

Bronnen[bewerken]