LNAZ: voor het eerst minder coronapatiënten op IC

Uit Wikinieuws

8 april 2020 

Lege straten in Amsterdam als gevolg van de "coronalockdown"

Vandaag bedroeg het aantal patiënten dat in Nederland op de IC ligt 1.408, dat is 16 minder dan gisteren. Dit meldde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdagmiddag. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus COVID-19 dat er zich in Nederland een daling van het aantal IC-patiënten voordoet. De meeste patiënten zijn vanuit de IC overgeplaatst naar de reguliere zorgafdeling. Ook de groei van het aantal nieuwe coronapatiënten dat op de IC belandt vlakt sinds afgelopen zondag af. Kuipers voegt de nuancering toe dat de komende dagen nog moet blijken of deze daling zich voortzet.

Eerder bestond de vrees dat de IC-afdelingen in Nederland het snel groeiende aantal coronapatiënten niet meer aan zouden kunnen, dat gevaar lijkt nu enigszins geweken. Gerton Heyne voorzitter van V & VN, waarschuwde afgelopen week tegenover NOS dat 2400 IC-bedden in Nederland het absolute maximum is; er zijn simpelweg onvoldoende IC-verpleegkundigen om meer IC-zorg aan te kunnen. Hierbij speelt ook nog dat veel COVID-19-patiënten lang op de IC-afdeling moeten blijven, terwijl intussen ook de reguliere zorg voor patiënten die om andere redenen dan COVID-19 op de IC liggen moet doorgaan. Inmiddels zijn enkele tientallen Nederlandse patiënten overgenomen door Duitse ziekenhuizen. Als het aantal patiënten op de IC op den duur onder de 700 daalt komt de IC weer in de zogeheten "groene fase", wat betekent dat er geen sprake meer is van overbelasting.

Ondanks het positieve nieuws van het licht gedaalde aantal IC-patiënten, is het versoepelen van de huidige maatregelen de komende tijd nog niet aan de orde. Door de zogeheten "intelligente lockdown" zijn alle sportaccommodaties, horeca, scholen en kinderopvang tot nader order dicht, terwijl iedereen onderling een afstand van 1,5 m moet bewaren. Ook zijn samenkomsten van meer dan twee mensen niet toegestaan. Te snel de teugels laten vieren zou betekenen dat het virus zich opnieuw weer snel kan verspreiden.

De voornoemde maatregelen gelden in ieder geval tot 28 april. Binnenkort beslist het kabinet hoe het daarna verder moet. Mogelijk is er op termijn enige versoepeling mogelijk, zodat bijvoorbeeld scholen, winkels en horeca onder voorwaarden weer open kunnen. Bepaalde maatregelen zoals het onderling afstand houden blijven echter mogelijk nog lange tijd van kracht.

Bronnen[bewerken]