Kritische journaliste in Malta tot zwijgen gebracht door bomaanslag

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 oktober 2017 

Monument voor Galizia

Kritische journaliste in Malta tot zwijgen gebracht door bomaanslag

Op Malta werd gisteren de journaliste Daphne Caruana Galizia door een bomaanslag om het leven gebracht. Ze schreef over corruptie, zoals rond premier Joseph Muscat van de Malta Labour Party en veel andere politici op het eiland. Daarnaast waren miljardairs niet veilig voor haar scherpe pen, wanneer ze geld doorsluisden via Panama. Ze schreef ook over criminelen en extreem-rechtse groeperingen.

Een van haar vele kritische stukken is haar waarschijnlijk fataal geworden. Haar weblog werd vaker bezocht dan de websites van alle kranten op Malta.

Premier Muscat keurde de aanslag af in sterke bewoordingen. Op televisie verklaarde hij: "Ik zal niet rusten tot deze zaak is opgelost ... Iedereen weet dat Galizia mij scherp bekritiseerde, op persoonlijk en politiek gebied, maar niemand kan deze barbaarse daad rechtvaardigen."

Een bom werd in haar auto geplaatst en ontplofte zo hevig, dat het voertuig enkele meters verderop in het veld werd geblazen. Ze had geen enkele kans om de aanslag te overleven. Nederlandse experts van het Nederlands Forensisch Instituut en Amerikaanse van de de FBI gaan de Maltezer autoriteiten helpen bij het onderzoek.

Galizia was zich bewust van de dreiging en ze had om die reden twee weken geleden al aangifte gedaan. Vandaag is Malta in shock, aldus hoofdredacteur Rachel Attard van Malta Independent waarvoor Galizia veel stukken schreef. Ze was een pionier voor de vrije meningsuiting op het eiland en Attard had de aanslag niet aan zien komen. Vanwege het lage aantal vrouwen in de Maltezer journalistiek ziet ze het ook als een aanval op de vrouwelijke journalistiek.

3 november 2017 

Galizia is vandaag begraven in haar thuisstad, Mosta. Politici uit de huidige regering waren niet welkom. De premier en enkele ministers beschuldigde ze van corruptie.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: