Kritiek op afschaffing minimumloon voor mensen met arbeidsbeperking

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 november 2017 

Premier Mark Rutte met onder meer Job Cohen tijdens een bezoek aan een sociale werkplaats, 2012

Kritiek op afschaffing minimumloon voor mensen met arbeidsbeperking

De nieuwe regering van VVD, CDA, CU en D66 wil een half miljard bezuinigen op werkenden met een arbeidsbeperking, waardoor zij minder gaan verdienen dan het minimumloon. Het gaat om loondispensatie, waarbij de gemeenten het loon optrekken naar minimumniveau. Door de nieuwe maatregel zal de stijging niet meer kunnen zijn dan 70% van het minimumloon, ofwel bijstandsniveau. Want als het loon hoger wordt dan daalt de uitkering.

NRC Handelsblad interviewde enkele werkgevers uit Amsterdam die scherpe kritiek uitten op het plan. De ondernemers hebben contact opgenomen met wethouder Arjan Vliegenthart (SP), die weer contact opnam met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze willen een gesprek met staatssecretaris Tamara van Ark (VVD): “De wethouders zijn ongerust. Je ontneemt mensen de zin van hun leven en pakt ook nog hun pensioen af”, aldus Vliegenthart in NRC Handelsblad. Job Cohen, oud-PvdA-leider en tegenwoordig voorzitter van de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie Cedris, vindt dat het nieuwe kabinet hiermee een streep haalt door het motto dat werk moet lonen.

Bij recyclingbedrijf Milieuwerk in de Amsterdamse haven werken 85 werknemers met een arbeidsbeperking. Directeur David Jansen zegt dat hij geen mensen meer zal vinden als de beloning onder het minimumloon zakt. “Als dit plan doorgaat, sluit ik de tent.”

Ook brouwerij de Prael in de Houthavens maakt zich zorgen. Mede-eigenaar Arno Kooy zegt dat het plan de emancipatie van werknemers met een arbeidsbeperking ondergraaft. “Ik vind het verschrikkelijk. Wat is in godsnaam de gedachte achter dit verhaal?”

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]