Naar inhoud springen

Krim: luchtaanval op hoofdkwartier Zwarte Zeevloot

Uit Wikinieuws

25 september 2023 
Het Oekraïense leger heeft vrijdag 22 september met succes een luchtaanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot in de haven van Sebastopol, de hoofdstad van de Krim. De Russische politicus en, die is aangesteld als gouverneur van Sebastopol, maakte de aanval bekend via Telegram, hij zei dat "de vijand een aanval heeft uitgevoerd".

Bij de aanval zouden volgens de laatste berichten zeker 34 doden en meer an 100 gewonden aan Russische zijde zijn gevallen. Onder de slachtoffers zouden hooggeplaatste Russische legerofficieren zijn. Volgens onbevestigde berichten uit Oekraïne zou ook admiraal Sokolov (en), de commandant van de Zwarte Zeevloot, onder de dodelijke slachtoffers zijn, maar dit wordt door de Russen ontkend.

Onduidelijk is wat voor raketten er bij de aanval precies zijn gebruikt. Volgens een Oekraïense militaire bron gaat het om Storm Shadow (en)-raketten, die zijn geleverd door Frankrijk en het VK.

De aanval heeft inmiddels de naam "operatie Crab Trap" gekregen.

Sinds midden augustus lijken de Oekraïense aanvallen op de Krim steeds intensiever te worden, terwijl hiervan in eerdere fasen van de Russisch-Oekraïense oorlog niet of nauwelijks sprake was. De Oekraïense aanvallen op de Krim lijken gericht op het verzwakken van de Russische defensie-industrie. Vorige week brachten Oekraïense S300- en S400-raketten al zware schade toe aan het Russische luchtdefensiesysteem op de Krim. Volgens Kyrylo Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, is het systeem ernstig verzwakt. Het doel van Oekraïne lijkt te zijn om de gehele Krim – die in 2014 door Rusland werd geannexeerd – terug te veroveren.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: