Kosovo roept onafhankelijkheid uit

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 februari 2008 

Kosovo roept onafhankelijkheid uit

Vandaag heeft het Kosovaarse parlement in een bijzondere zitting de onafhankelijkheid uitgeroepen. De verklaring zat er al langer aan te komen en was dan ook voor niemand een verrassing. Rusland en ex-moederland Servië zijn radicaal tegen, de Verenigde Staten zijn voor. De meeste EU-landen zijn gematigd enthousiast en willen de nieuwe staat snel erkennen, maar Spanje (dat vreest voor nationalistische reflexen in eigen land) en Cyprus (vanwege Turks-Cyprus) zijn tegen. Morgen zal de Europese Raad proberen een gemeenschappelijk standpunt uit te werken.

"Ik voel de hartslag van mijn voorouders, maar ik kijk ook naar de toekomst. Kosovo wordt een Europese staat voor al zijn burgers," aldus premier Hashim Thaci. In Kosovo komen de burgers inmiddels massaal op straat. De sfeer is uitbundig. Het land heeft ook een nieuwe vlag, naar Europees voorbeeld: een blauwe achtergrond met daarop de contouren van Kosovo en zes sterren erboven. Ze illustreert de ambities van het land om snel een volwaardige EU-lidstaat te worden.

Bij de Russen is de verklaring volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Zij riepen vanavond een speciale bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad bijeen. Moskou voert aan dat de onafhankelijkheid alleen maar zal leiden tot nieuw etnisch geweld in de regio en wil dat NAVO en VN de Kosovaren onmiddellijk tot de orde zullen roepen. De Servische president Boris Tadić liet luttele minuten na de verklaring weten nooit ofte nimmer de Kosovaarse staat te zullen erkennen.

Bronnen[bewerken]