Naar inhoud springen

Koningin Elizabeth II (96) overleden in Schotland

Uit Wikinieuws

9 september 2022 

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk is donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd in haar verblijfplaats Balmoral Castle in Aberdeenshire (Schotland) gestorven, na ruim 70 jaar te hebben geregeerd over het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest van Naties. Het bericht van haar overlijden werd donderdagavond omstreeks 18:30 Britse tijd bekendgemaakt door Buckingham Palace. Er werd gemeld dat ze "vredig was gestorven", zonder veel nadere details. Eerder op donderdagmiddag werd al gemeld dat de gezondheid van de koningin in hoop tempo verslechterde en dat er een team van artsen bij haar was voor extra toezicht. Een groot deel van de naaste familie van Elizabeth II reisde in de loop van de middag per vliegtuig af naar Balmoral.

Tijdens haar regeerperiode heeft Elizabeth II in totaal vijftien Prime Ministers meegemaakt, van Winston Churchill tot de net deze week aangetreden Liza Truss die afgelopen dinsdag nog door Elizabeth II zelf werd benoemd op Balmoral. Afgelopen juni vierde Elizabeth II – als enige Britse monarch tot nu toe – nog haar platina jubileum, waarbij ze toen zelf al deels verstek liet gaan vanwege haar broze gezondheid. Vooral het afgelopen jaar verscheen ze steeds minder in het openbaar en liet ze steeds meer ceremoniële taken over aan anderen.

In het Verenigd Koninkrijk is vrijdag een periode van nationale rouw ingegaan, die zal duren tot na de begrafenis van de koningin, die naar verwachting omstreeks 19 september zal plaatsvinden.

Door het overlijden van Elizabeth II is haar oudste zoon, de 73-jarige Charles III – tot nu toe overal bekend als prins Charles –, automatisch de nieuwe koning van het VK en hoofd van het Gemenebest. Vandaag heeft hij zijn eerste toespraak als koning gehouden, waarin hij onder meer zijn moeder bedankte voor haar "liefde en toewijding".

Bronnen

[bewerken]