Naar inhoud springen

Koeriers van Deliveroo krijgen ongevallenverzekering

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 november 2017 

Een koerier van Deliveroo

Koeriers van Deliveroo krijgen ongevallenverzekering

De fietskoeriers van maaltijd-aan-huisbedrijf Deliveroo krijgen volgend jaar een ongevallenverzekering, dat heeft het management bekend gemaakt. De verzekering zal door het bedrijf Qover worden beheerd, met de steun van Lloyd's of London.

In oktober werd door Deliveroo beslist de samenwerking met SMart, een coöperatieve vennootschap van freelancers in de uitzendarbeid, eind dit jaar stop te zetten. SMart zorgt ervoor dat de koerier verzekert is, sociale bescherming geniet, werkt onder een 'tijdelijk' werknemersstatuut, en de kosten aan fietsen terugbetaald krijgt. Volgens Frisia Donders van SMart zijn 90% van de koeriers aangesloten bij de coöperatie: "De beslissing van Deliveroo om de samenwerking stop te zetten komt er niet toevallig nu de regering besliste dat wie bijklust via deelplatformen tot 6.000 euro onbelast mag bijverdienen. Deliveroo ziet een kans om onder de strakke voorwaarden uit te komen en verder te gaan met wie onbelast kan werken. Maar dat wil ook zeggen onbeschermd en onverzekerd". SMart zat onlangs nog samen met de vakbonden om een collectieve arbeidsovereenkomst uit te werken.

De sociale inspectie zal binnenkort de werkomstandigheden van de koeriers van Deliveroo doorlichten om te zien of ze wel volgens de wetgeving in orde zijn. Er wordt ook onderzocht onder welk statuut de koeriers vallen, werknemer of zelfstandige.

Hetzelfde speelt zich af bij de chauffeurs van taxibedrijf Uber, die als zelfstandigen opereren. In Engeland werden de chauffeurs door de rechtbank als werknemers beschouwd, waardoor ze recht hebben op betere sociale bescherming. Minister van Werk Kris Peeters zal na de Engelse uitspraak het statuut van de Uberchauffeurs in België herevalueren. "Eén ding moet duidelijk zijn: mensen in een zwakke positie mogen niet misbruikt worden door de deeleconomie", aldus Kris Peeters.

Bronnen[bewerken]