Koala nu officieel bedreigd in Australië

Uit Wikinieuws

11 februari 2022 

Een koala in Australië (2017)

De Australische regering heeft de koala nu officieel aangemerkt als een bedreigde diersoort in New South Wales, Queensland en het Australisch Hoofdstedelijk Territorium. In deze drie gebieden kreeg het buideldier tien jaar geleden ook al de status van kwetsbaar, die nu dus is opgehoogd.

Minister van Milieu Sussan Ley (en) heeft gezegd dat het beschermen van de koala vanaf nu in de politiek meer prioriteit zal krijgen. Eind vorige maand heeft de Australische overheid al omgerekend een bedrag van ruim 30 miljoen euro extra uitgetrokken om de habitat van de soort te ondersteunen.

De beslissing om aan de koala de status van bedreigde soort toe te kennen is het resultaat van jarenlang lobbyen van onder meer de Australische afdelingen van WWF en Humane Society International (en).

De koala wordt in Australië sinds enkele decennia zijn voortbestaan bedreigd door met name langdurige droogte, bosbranden, ziekten en toenemende verstedelijking. Hoe sterk de koalapopulatie er de laatste jaren precies is afgenomen, is onduidelijk. Onderzoeksinstituut CSIRO (en) concludeerde onlangs dat er nog ca. 180.000 in het wild levende koala's over zijn, maar de Australian Koala Foundation (en) kwam uit op een veel lagere schatting van tussen de 50.000 en 80.000 exemplaren.

Bronnen[bewerken]