Naar inhoud springen

Klimaatplan ‘Fit for 55’ voorgesteld

Uit Wikinieuws

15 juli 2021 

De Europese Commissie heeft op 14 juli 2021, bij monde van eerste commissie-vicevoorzitter Frans Timmermans, een verregaand pakket wettelijke maatregelen gepresenteerd om de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te realiseren, teneinde de opwarming van de Aarde zoveel mogelijk tegen te gaan.

Het klimaatpakket werd ‘Fit for 55’ genoemd, vanwege de ambitie om tegen 2030 een netto-emissiereductie van 55 percent te bereiken, in de aanloop naar een klimaatneutraal Europa tegen 2050. Het pakket bestaat uit een groot aantal wetten die de Europese economie en samenleving diepgaand zullen veranderen. Fossiele brandstoffen worden zwaarder belast, en vanaf 2035 moeten nieuwe auto's emissievrij worden. Aan de productie van benzine- en dieselauto's moet helemaal een eind komen. Ook zou het Europese systeem voor emissiehandel (ETS) uitgebreid en verstrengd worden, net als de regels voor koolstofheffing aan de grens (CBAM). Bedrijven zouden daardoor ook belasting moeten gaan betalen voor CO2-uitstoot buiten de EU-grenzen.

De maatregelen worden nu voorgelegd aan de lidstaten en het Europees Parlement. Milieugroepen juichen de plannen toe, maar betwijfelen anderzijds de haalbaarheid ervan. Ze zijn van oordeel dat er naar een reductie van minstens 65% gestreefd moet worden. Ook vanuit de lidstaten wordt weerstand verwacht. "We zullen op gigantische weerstand stuiten. Elke fundamentele transitie zal veel weerstand oproepen", aldus Timmermans afgelopen week tegenover CNN.

Bronnen[bewerken]