Naar inhoud springen

Klimaatminister Schauvliege neemt ontslag

Uit Wikinieuws
Schauvliege, 2009

5 februari 2019 

Klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V), in de Vlaamse regering verantwoordelijk voor Natuur, Landbouw en Omgeving, heeft vandaag emotioneel haar ontslag genomen. Ze doet dit als minister; ze blijft nog wel aan als lijsttrekker van CD&V tijdens de komende verkiezingen van Oost-Vlaanderen. De partij heeft laten weten vertrouwen in haar te behouden. Volgens Vlaams vicepremier Hilde Crevits (CD&V) wordt haar persoonlijk niets aangerekend: "maar op een bepaald moment begint het om je persoon te draaien."

Een leugen is haar uiteindelijk fataal geworden. Ze beweerde eerder dat er een complot tegen haar zou zitten achter de klimaatprotesten in België van de afgelopen tijd. Aanvankelijk zei ze dit te baseren op gegevens van Staatsveiligheid, maar vanmorgen kwam ze op die bewering terug. Ze zei: "Ik heb een niet gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen."

Op de vier klimaatministers in België werd de afgelopen tijd veel druk uitgevoerd door klimaatactivisten. De ministers zijn bestookt met duizenden e-mails en sms'jes die aandrongen op een strenger klimaatbeleid. Crevits en CD&V-voorzitter Wouter Beke vinden dat er met de manier waarop Schauvliege de laatste dagen is aangepakt grenzen zijn overschreden.

Bronnen[bewerken]