Klimaatmars in Amsterdam, ca. 40.000 deelnemers

Uit Wikinieuws

10 maart 2019 

Ondanks de regen was er een grote opkomst bij de klimaatmars in Amsterdam

In Amsterdam hebben zo'n 40.000 mensen deelgenomen aan de nationale klimaatmars.

De mars begon omstreeks 13:00 uur op de Dam met een openlucht-manifestatie. Aanvankelijk was het de bedoeling dat om 14:00 uur de tocht zich in beweging zou zetten via het Rokin en de Vijzelstraat naar het Museumplein. Daarbij zouden jongeren voorop lopen: de “klimaatstakers”. Omdat het zo verschrikkelijk druk werd op en rond de Dam besloot de organisatie dat de mars al eerder moest beginnen.

De mars werd georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. Er werd op verschillende plaatsen een vergelijking getrokken met de grote demonstraties in Nederland tegen de kruisraketten in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Een opvallende overeenkomst was de oproep vanuit de kerken om de mars te ondersteunen. Voorafgaand aan de mars verzamelden deelnemers uit kerkelijke kring zich bij de Dominicuskerk op de Spuistraat. Daar voerden ds. René de Reuver, scriba van de generale synode, mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van Haarlem/Amsterdam en Jan Wolsheimer, directeur van Missie Nederland het woord. Na afloop was er een “gebedsdienst voor schepping en natuur” in de Noorderkerk.

De demonstranten kwamen uit heel Nederland en liepen grotendeels door de stromende regen. Met de mars wilden ze de regering aansporen om meer werk te maken van het klimaatbeleid. Bedrijven als Shell kregen een flinke veeg uit de pan.

Onder meer de klimaatwetenschapper Heleen de Coninck hield een toespraak. Volgens haar is een deel van de klimaatverandering sowieso nu al onomkeerbaar, ongeacht alle ambitieuze klimaatdoelstellingen en of die wel of niet worden verwezenlijkt: "Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn". Ze benadrukte dat het nog steeds mogelijk is om de opwarming van de Aarde te beperken tot 1,5 °C, ook al begint de tijd nu echt te dringen. Er waren verder optredens van onder meer Claudia de Breij en Typhoon.

Men was gewapend met spandoek en paraplu

Een van de aanwezigen bij de klimaatmars was D66-fractieleider Rob Jetten. Jetten wilde aanvankelijk in zijn milieuvriendelijke solarauto komen, maar die bleek niet waterbestendig.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]