Klimaatdemonstratie in Brussel verstoord, 70 gele hesjes opgepakt

Uit Wikinieuws
Gele hesjes tijdens gewelddadige protesten in Brussel in december 2018

31 maart 2019 

Vandaag werd de klimaatdemonstratie in Brussel verstoord door een groep gele hesjes. Voor een deel gemaskerd gooiden ze ruiten in en schoten ze Bengaals vuur en voetzoekers af; persfotografen werden bedreigd. 70 gele hesjes werden vandaag door de politie opgepakt. Er liepen ook Franse en Nederlandse gele hesjes mee. De door de oproerpolitie opgeworpen blokkade werd met gejuich ontvangen door de klimaatbetogers. Na de ingreep van de politie kon de klimaatmars worden vervolgd.

De klimaatbetogers riepen op tot een meer ambitieus milieubeleid in België en Europa. De mars werd gelopen door de Wetstraat waar afdelingen van de regering en verschillende Europese instellingen zijn gevestigd. Bij elkaar deden 8000 betogers mee; er was op iets meer gehoopt. Op de demonstratie van 15 maart kwamen 30.000 betogers af; in december vorig jaar werd de grootste klimaatdemonstratie in België gehouden door 70.000 deelnemers.

De demonstratie werd georganiseerd door Rise for Climate. Aan de kop van de stoet scandeerden de jongeren van Youth for Climate de slogan "Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak!" Verder liepen de studentenorganisatie Comac, Grootouders voor het Klimaat en verschillende politieke partijen mee.

Bronnen[bewerken]