Naar inhoud springen

Kibaki aanvaardt VN-bemiddeling

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 januari 2008 

Kibaki aanvaardt VN-bemiddeling

In Kenia heeft president Mwai Kibaki zich bereid verklaard de Verenigde Naties mee te laten aansluiten aan de onderhandelingstafel. Dat zegt Europees commissaris Louis Michel, die met een informatieopdracht ter plaatse is. De Europese Unie dreigt immers met het opzeggen van alle financiële steun aan het land. Voormalig VN-secretatis-generaal Kofi Annan wordt eerstdaags verwacht aan de bemiddelingstafel. Hij moest zijn reis echter uitstellen wegens ziekte.

Eind december won Kibaki nipt de presidentsverkiezingen. Zijn tegenkandidaat Raila Odinga beschuldigde hem vervolgens van verkiezingsfraude, wat door internationale waarnemers bevestigd wordt. In het land woeden nu al wekenlang onlusten. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht. Er vielen reeds minstens 360 dodelijke slachtoffers, waarvan 23 tijdens de manifestaties waartoe Odinga de afgelopen dagen had opgeroepen. Vandaag hebben aanhangers van Odinga dan weer 5 mensen vermoord in een vluchtelingenkamp, volgens hen aanhangers van Kibaki.

De oppositie wil donderdag weer betogen en lijkt alle middelen uit willen te proberen om Kibaki aan het wankelen te brengen. Odinga stelt zich kandidaat om een overgangsregering met zijn partij en die van Kibaki te vormen om zo nieuwe verkiezingen voor te bereiden. Ook het Europees Parlement vraagt in een resolutie om nieuwe verkiezingen.

Verwante berichten[bewerken]

Bronnen[bewerken]