Naar inhoud springen

Khartoem: tientallen doden bij protesten, overleg leger en oppositie gestaakt

Uit Wikinieuws

4 juni 2019 

Bij protesten voor het hoofdkwartier van het Soedanese leger in Khartoem zijn gisteren zeker 35 doden gevallen en enkele honderden gewonden. Enkele gewonden liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus het Central Committee of Sudan Doctors (CCSD).

De doktersorganisatie zegt dat militairen met scherp op de demonstranten hebben geschoten. Ooggetuigen hebben daarnaast verklaard dat paramilitairen een tentenkamp van de demonstranten zijn binnengedrongen en brand hebben gesticht. Ook zouden ze om zich heen zijn gaan schieten in een ziekenhuis waar gewonden verpleegd werden. Het Soedanese leger ontkent zelf alle beschuldigingen. De Soedanese procureur-generaal Maulana Al-Walid Sayed Ahmed Mahmoud heeft aangekondigd dat er een commissie komt die "de gebeurtenissen" nader zal onderzoeken.

In Soedan is het de laatste weken weer erg onrustig. Nadat president Omar al-Bashir in april werd afgezet en gevangengenomen, nam het leger de macht over. Er werd een militaire overgangsraad (en) opgericht onder leiding van Abdel Fattah al-Burhan (en). Het leger en de oppositie begonnen met onderhandelen, maar die mislukten enkele weken geleden. De demonstranten vinden dat er met de huidige situatie niets is verbeterd ten opzichte van vroeger, en eisen een burgerregering. Ze bivakkeren al maanden voor het hoofdkwartier van het leger.

Vandaag heeft Abdel Fattah al-Burhan in een toespraak aangegeven dat al het overleg met de oppositie zal worden gestaakt. Binnen negen maanden moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Bronnen[bewerken]