Naar inhoud springen

Kerncentrales Doel en Tihange tien jaar langer in gebruik

Uit Wikinieuws
De kerncentrale Doel
De kerncentrale Tihange

20 maart 2022 
De Belgische federale regering heeft besloten dat de twee kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 toch in gebruik blijven tot 2035, tien jaar langer dan tot voor kort nog was gepland. Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft maandag bekendgemaakt dat de regeringspartijen het hierover eens zijn geworden. Het ontwerp voor een wet die het langer openhouden van de twee kerncentrales mogelijk maakt moet eind deze maand worden voorgelegd aan de ministerraad, evenals een ontwerp voor een KB tot wijziging van het koninklijk besluit houdende veiligheidsvoorschriften voor kerninstallatie van 30 november 2011.

Een belangrijke reden om de twee kerncentrales, waarover al jaren veel te doen is wat betreft het al dan niet eerder sluiten, alsnog langer in gebruik te houden is dat men nog sneller dan eerder voorzien af wil van het gebruik van fossiele brandstoffen. Als gevolg van de vorige maand uitgebroken Russische oorlog in Oekraïne zal aardgas, een belangrijk alternatief voor kernenergie, hoogstwaarschijnlijk een stuk duurder worden. Veel Europese landen waaronder ook België willen vanwege de oorlog zo min mogelijk meer afhankelijk zijn van gasimport uit Rusland.

In ruil voor het langer openhouden van de kerncentrales zal er 1 miljard euro extra worden uitgetrokken voor de overstap naar hernieuwbare energie, onder meer in overheidsgebouwen en op de Belgische spoorwegen. De Vlaamse partij Groen heeft dit compromis bedongen. Volgens de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) zullen er hoe dan ook zeker drie nieuwe gascentrales in België nodig zijn om het land in de nabije toekomst van voldoende energie te blijven voorzien, ook nu de kerncentrales Doel en Tihange langer openblijven.

In Duitsland wordt niet positief gereageerd op het besluit om de kerncentrales langer open te houden. Minister van Milieu Steffi Lemke (en) zegt het te betreuren. De kerncentrale van Tihange ligt op slechts 80 kilometer van Noordrijn-Westfalen. Het ministerie van Economie en Energie van deze Duitse deelstaat wil een onderzoek naar de veiligheid.

Bronnen

[bewerken]