Kazaa moet software aanpassen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 september 2005 

Een Australische federale rechtbank heeft vandaag besloten dat de p2p-dienst Kazaa zijn software moet aanpassen om het uitwisselen van bestanden onder auteursrecht onmogelijk te maken. Met deze uitspraak komt een eind aan maandenlange strijd in de rechtbank tussen Sharman Networks, de eigenaars van Kazaa, en een groep platenlabels—inclusief giganten als Sony, BMG, EMI en Warner.

Hoewel de uitspraak enkel geldig is in Australië onthaalt de muziekindustrie ze met open armen. Zij argumenteerde dat Kazaa inbreuken tegen het auteursrecht op enorme schaal mogelijk maakt. De verdediging vergeleek hun technologie met een fotokopieerapparaat of een cassetterecorder en zei dat ze geen controle hebben over de wijze waarop users hun product gebruiken.

De advocaten van Sharman Networks hebben laten weten dat ze in beroep gaan. Tot ze dat doen echter, hebben ze nog twee maanden de tijd om het programma volgens de wensen van de rechtbank aan te passen. Met name het toevoegen van filters om het uitwisselen van gecopyright materiaal te verhinderen. De rechter zei verder dat de Kazaawebsite deed uitschijnen dat het ingaan tegen de muziekindustrie "cool" was.
Verdere hoorzittingen zullen de opgelopen schade—die miljoenen dollars zou kunnen bedragen—bepalen.

Deze overwinning komt evenwel veel te laat. Veel file-sharers zijn al overgestapt naar nieuwere programma's als eDonkey en BitTorrent. Het netwerk gebruikt door Kazaa, FastTrack, maakt bijvoorbeeld maar tien percent meer uit van het globale p2p-verkeer.

Bronnen[bewerken]