Naar inhoud springen

Kabinet: Sleepwet gaat op 1 mei in, met enkele aanpassingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 april 2018 

Mark Rutte

Kabinet: Sleepwet gaat op 1 mei in, met enkele aanpassingen

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, beter bekend als de Sleepwet of Inlichtingenwet, treedt zoals gepland op 1 mei in werking. Wel zijn er enkele aanpassingen naar aanleiding van de uitslag van het raadgevend referendum van 21 maart, waarbij een meerderheid tegen de wet stemde. Zo zal er gerichter worden afgetapt en zal er meer toezicht worden gehouden op het delen van gegeven met buitenlandse veiligheidsdiensten. Ook komt er geen automatische bewaartermijn van drie jaar. Gisteren werd al bekend dat de regeringspartijen hadden besloten om de wet naar aanleiding van het referendum wat aan te passen .

Er is zo goed mogelijk geprobeerd om aan de bezwaren van de tegenstemmers tegemoet te komen, al is dat misschien niet in de ogen van iedereen gelukt, aldus premier Rutte. "De wet is van belang voor onze veiligheid, maar dat is niet zwart-wit", zie de premier ook.

De reacties op het besluit om de wet gewoon in werking te laten treden lopen uiteen. Minister van Defensie Ank Bijleveld is met het oog op de veiligheid erg blij. Zij is verantwoordelijk voor de MIVD, een van de instanties die met de nieuwe wet meer bevoegdheden krijgt. De ministers Bijleveld en Ollongren hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin ook een officiële reactie op het referendum van 21 maart. Er zijn echter diverse organisaties die zich hard maken voor zaken als privacy en vrijheid op het internet en de wijzigingen aan de Sleepwet onvoldoende vinden, zoals Bits of Freedom. Die organisatie heeft het over "cosmetische wijzigingen" en meent dat er met de uitslag van het referendum in feite helemaal niets is gedaan.

Bronnen

[bewerken]