Naar inhoud springen

Kabinet-Rutte III beëdigd en aan het werk

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 oktober 2017 

Kabinet-Rutte III beëdigd en aan het werk

Op het Paleis Noordeinde in Den Haag is het nieuwe kabinet-Rutte III − bestaande uit VVD, CDA, ChristenUnie en D66 − vanmorgen beëdigd door koning Willem-Alexander der Nederlanden. Premier Mark Rutte is als enige niet mee beëdigd, omdat hij al langer minister-president is. Voor de koning is het de eerste keer dat hij een heel kabinet beëdigt; toen het vorige kabinet-Rutte II aantrad (2012) was zijn moeder Beatrix nog staatshoofd. De koning heeft tevens de vertrekkende bewindslieden van het kabinet-Rutte II ontslag verleend. Na de beëdiging volgde de gebruikelijke bordesfoto. De premier en nieuwe vicepremiers zijn geïnterviewd door Dionne Stax en Ron Fresen.

Het nieuwe kabinet hield later vandaag in de Trêveszaal zijn eerste zitting. Dit is nog vooral een ceremoniële aangelegenheid, waarbij geen echt inhoudelijke zaken aan bod komen. De tweede bijeenkomst volgt morgen, en dit is dan de eerste reguliere ministerraad.

Afgezien van minister-president Rutte heeft het nieuwe kabinet een volledig andere samenstelling ten opzichte van het vorige.

Bronnen

[bewerken]