Naar inhoud springen

Kabinet, werkgevers en vakbonden bereiken akkoord over pensioenopbouw

Uit Wikinieuws

7 juni 2019 

Het kabinet-Rutte III heeft, na negen jaar van onderhandelen, in de nacht van maandag op dinsdag eindelijk een principeakkoord met de werkgevers en vakbonden weten te bereiken over de pensioenopbouw. Het akkoord is woensdag gepresenteerd door het kabinet, de werkgevers en vakbonden en de Sociaal-Economische Raad.

Het belangrijkste onderdeel van het akkoord is de verminderde stijging van de AOW-leeftijd. Verder wordt de zogeheten doorsneepremie vervangen door een leeftijdsonafhankelijke premie, waarmee iedereen zijn eigen pensioenpotje kan opbouwen.

De stijging van de AOW-leeftijd was al lange tijd een heet hangijzer. Afgelopen november klapten de onderhandelingen tussen het kabinet en de FNV nog op onder meer dit punt. De AOW-leeftijd gaat volgens het nu bereikte akkoord niet meer met een heel jaar omhoog voor elk jaar extra levensverwachting, zoals in het oude pensioenstelsel het geval was, maar met slechts acht maanden voor elk jaar dat men gemiddeld langer leeft. Hierdoor zullen ook de komende generaties waarschijnlijk nooit tot na hun 70e door hoeven werken. De stijging van acht maanden per jaar extra levensverwachting treedt pas in werking vanaf 2024. De komende twee jaar blijft de AOW-leeftijd sowieso gehandhaafd op de huidige 66 jaar en vier maanden. Daarna volgt een stapsgewijze verhoging, waardoor de AOW-leeftijd in 2024 op 67 jaar zal uitkomen. Over de één-op-één-koppeling van een jaar extra werken voor elk jaar extra leven zegt premier Rutte nu dat deze achteraf bezien "te hysterisch" en "onrealistisch" was.

De laatste tijd dreigde met ingang van volgend jaar op twee miljoen pensioenen te worden gekort. Deze dreiging is met het nieuwe akkoord van de baan, vooropgesteld dat er op korte termijn geen grote economische tegenslagen zullen zijn. De nieuwe regeling is verder vooral erg gunstig voor de huidige jonge generatie, zij hoeven niet mee te betalen aan het pensioen van ouderen. Bepaalde groepen zijn met het nieuwe akkoord echter minder goed toebedeeld dan andere. Mensen met lichamelijk zware beroepen, die vaak al op jonge leeftijd beginnen met werken en ook meestal eerder stoppen, krijgen geen extra pensioen. Mensen die nu rond de 45 zijn profiteren het minst van de nieuwe regeling.

Van 12 juni 12:00 tot 15 juni 12:00 moeten de vakbondsleden over het akkoord stemmen, pas dan is het definitief. Mocht het akkoord het toch niet halen, dan "is er geen plan-B", aldus Rutte.

Bronnen

[bewerken]