Naar inhoud springen

KLM duidt Taiwan en Hongkong niet meer aan als "landen"

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 januari 2018 

KLM duidt Taiwan en Hongkong niet meer aan als "landen"

KLM zal Taiwan en Hongkong in het vervolg niet meer aanduiden als "landen", maar als "bestemmingen". Op haar Chineestalige website heeft de luchtvaartmaatschappij de benamingen reeds aangepast en dit zal ook elders op klm.com gebeuren, aldus een woordvoerder namens KLM. De luchtvaartmaatschappij zwicht hiermee voor de druk vanuit China om het Een-Chinabeleid toe te passen. De regering in Peking beschouwt Taiwan en Hongkong niet als zelfstandige landen, maar als delen van de Volksrepubliek China (zogeheten speciale administratieve regio's). Internationaal worden Taiwan en Hongkong ook nauwelijks erkend als autonome staten op zich, al functioneren ze de facto wel als zodanig.

Uit een onderzoek van multinational Marriott bleek dat 24 luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, op hun websites Taiwan en Hongkong als aparte landen aanmerkten. De Chinese burgerluchtvaartautoriteit (Chinese Civil Aviation Authority, CAAC) eiste hierop dat alle luchtvaartmaatschappijen zich zouden conformeren aan de Chinese wet- en regelgeving op dit gebied.

De positie van Taiwan als zodanig staat absoluut niet ter discussie, heeft een Chinese woordvoerder benadrukt tijdens een persconferentie.

Bronnen[bewerken]