Julen nog niet gevonden, Spaans Openbaar Ministerie start vooronderzoek

Uit Wikinieuws

23 januari 2019 

In het Spaanse dorp Totalán is de zoektocht naar de 2-jarige Julen uit Málaga, die tien dagen geleden in een 110 meter diepe boorput viel, nog altijd niet ten einde. Doordat de boorput zelf een diameter heeft van slechts 25 centimeter, is het voor de reddingswerkers uiterst moeilijk om Julen te bereiken. Gisteren leek het er even op dat de reddingsoperatie, die al herhaaldelijk vertraging heeft opgelopen, bijvoorbeeld doordat de reddingswerkers op rotsen stuitten, in een stroomversnelling belandde. Vandaag kregen de reddingswerkers echter toch weer met tegenslag te maken. De speciaal gegraven reddingstunnel, die parallel aan de boorput loopt en van waaruit een liftschacht moet worden neergelaten, zodat reddingswerkers in de mijnen kunnen afdalen, is op 50 meter diepte geblokkeerd. Dit komt waarschijnlijk door verschoven rotsen of aarde. Iets soortgelijks gebeurde gisteren op 42 meter diepte.

Voor de reddingsactie zijn honderden reddingswerkers en tien gespecialiseerde bedrijven ingeschakeld. Eerder werden wel een snoepzak en wat haren van het jongetje gevonden. De kans dat Julen nog levend wordt gevonden, lijkt nochtans inmiddels heel erg klein geworden.

Veel is nog altijd onduidelijk omtrent het ongeluk, bijvoorbeeld waarom er geen steen op de put lag op het moment dat de peuter erin viel (normaal gesproken is dat wel het geval, juist om dit soort ongelukken te voorkomen). Het Spaanse Openbaar Ministerie is inmiddels een vooronderzoek gestart zoals dat gebruikelijk is wanneer er een kind wordt vermist. Zowel Julens ouders als de gravers van de put en de eigenaar van het betreffende terrein zijn gehoord.

Bronnen[bewerken]