Naar inhoud springen

Jeugdbeweging laat kinderen zwemmen aan onbewaakte zone, reddingsdiensten komen massaal ter plaatse

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 juni 2017 

Jongeren, meegesleurd door de golven bezeerden zich aan het Westerstaketsel
Jeugdbeweging laat kinderen zwemmen aan onbewaakte zone, reddingsdiensten komen massaal ter plaatse

Een groep jongeren hebben snijwonden opgelopen nadat ze in zee werden meegesleurd en tegen funderingen van een dam aanbotsten. De leiders van een chirobeweging uit Gent lieten de jongeren zwemmen in een onbewaakte zone waar zwemmen verboden is.

Het Westerstaketsel, dat de haven van Oostende beschermt tegen hoge golven, staat gekend als een plek met hevige zeestroming. Hulpdiensten, waaronder de strandreddingsdienst, brandweer, ORKA-reddingsboot, en de Sea King uit Koksijde kwamen massaal ter plaatse. 13 chirojongens en -meisjes werden overgebracht naar het hospitaal voor verzorging. Vier van hen brachten er de nacht door, uit voorzorg indien ze een infectie zouden hebben opgelopen door binnengekregen zeewater.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé is niet te spreken over de chiroleiding. Hij wijst op een gebrek aan verantwoordelijkheid en het bewust negeren van de verschillende verbodsborden, rode vlaggen en andere tekens. "Ik vind het eerlijk gezegd zelfs crimineel dat jeugdleiders met kinderen in onbewaakte zones gaan zwemmen.", aldus Decaluwé. Oostends hoofdredder Jonathan Devos: "Zowat alle jeugd­bewegingen die hier toekomen, duiken het water in aan de strekdam. Dat is lévensgevaarlijk."

De Chiroleiding van Gent verklaart de verbodssignalementen niet gezien te hebben. Gouverneur Decaluwé wil na het incident een stevig gesprek aanknopen met de leiding. Nog volgens gouverneur dienen de kosten van de inzet van de hulpdiensten verhaald te worden bij de Chiro: "Een helikopter als de Sea King uitsturen, kost bakken geld".

Update 27 juni 2017 

Enkele dagen na het voorval met de chirobeweging zijn opnieuw twee meisjes van respectievelijk 11 en 12 jaar oud in de de gevaarlijke onbewaakte zone gaan zwemmen. De hulpdiensten werden gealarmeerd. Ze kwamen er met schaafwonden vanaf maar werden aan een lichte controle in het hospitaal onderworpen. De politie stelde een proces-verbaal op. De ouders van de kinderen riskeren een geldboete wegens nalatigheid.

Bronnen

[bewerken]