Jetblast doodt vrouw op Sint Maarten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 juli 2017 

Jetblast op het strand van Sint Maarten
Waarschuwingsbord op Maho Beach

Jetblast van een vliegtuig doodt vrouw op Sint Maarten

Op Sint Maarten is een vrouw om het leven gekomen doordat ze in de jetblast van een vertrekkend vliegtuig stond. Ze waaide van haar benen en viel noodlottig tegen een betonblok; ze overleed in het ziekenhuis. Het gaat om een 57-jarige vrouw uit Nieuw-Zeeland.

Maho Beach, waar het ongeval gebeurde, staat bekend om de turbulentie van vertrekkende en dalende vliegtuigen. Het strand is juist een trekpleister voor mensen uit de hele wereld die de sterke wind van de vliegtuigen doelbewust opzoeken. Hier scheren dalende vliegtuigen dicht over de hoofden van de mensen op het strand. In dit geval ging het om de wind die afkomstig was van een vliegtuig dat gas gaf om te vertrekken. Door de korte baan gaat hier het gas vol open om de stijging mogelijk te maken.

Het gaat hier geregeld mis, maar er is waarschijnlijk nog niet eerder iemand bij om het leven gekomen. In 2000 liep een Zwitserse toeriste ernstige verwondingen op door een jetblast op Maho Beach. Zij hield de luchthaven verantwoordelijk voor haar verwondingen en procedeerde door tot bij de Hoge Raad. De uitspraak die hieruit volgde is bekend komen te staan als het Jetblast-arrest. Volgens de rechters waren de waarschuwingsborden onvoldoende, omdat mensen zich er niets van aantrokken.

De situatie werd sindsdien echter niet of weinig gewijzigd. Veel mensen gaan er juist staan vanwege de kick. Het wordt daarom niet waarschijnlijk geacht dat de vrouw zich toevallig op die plek bevond. Mensen houden zich bij het vertrek van een vliegtuig aan een hek vast en hangen vaak horizontaal in de luchtstroom.

De politie is er dagelijks aanwezig om mensen tegen de luchtstroom te waarschuwen, zo liet ze vandaag via Facebook weten. Officieel is het verboden om hier op de weg te lopen. Auto's stoppen altijd even wanneer een vliegtuig aanstalten maakt om te vertrekken. De weg is de enige verbinding naar deze plek van het eiland, waardoor afsluiten geen optie is. Mogelijk wil Sint Maarten de toegang niet tegenhouden omdat deze plek een internationale attractie vormt voor veel mensen.

5 augustus 2017 

Verbindingsweg ter discussie

Minister Christophe Emmanuel voor VROMI, met onder meer infrastructuur in zijn portefeuille, overweegt Beacon Hill Road af te sluiten. Hier overleed onlangs de Nieuw-Zeelandse vrouw. Wie dan tussen Philipsburg en Maho Beach wil reizen, zal om het vliegveld heen moeten. Dit is slecht nieuws voor de horeca die daar is gevestigd. Of het ook verboden wordt om daar vliegtuigen te spotten, is nog niet helemaal zeker

Bronnen[bewerken]