Jannie Haek nieuwe topman NMBS-Holding

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 januari 2005 

Jannie Haek is vanaf 1 februari 2005 de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de NMBS-Holding. Hij is op 28 januari benoemd door de belangrijkste leden van de federale regering.

Hij volgt Karel Vinck op die op 28 oktober 2004 zijn vertrek aankondigde. Vinck, afkomstig uit het bedrijfsleven, stapt op omdat hij zich niet kan vinden in de bemoeienis van de politiek met het spoorbedrijf. Gisteren hield hij zijn afscheidsreceptie.

Door de nieuwe structuur van de NMBS die op 1 januari 2005 is ingegaan, is de functie van gedelegeerd bestuurder wel minder zwaar geworden. Het bedrijf is namelijk opgesplitst in een exploitatie van de treinen, een beheerder van de railinfrastructuur (Infrabel) en een overkoepelende NMBS-holding. De twee NMBS-dochters hebben een eigen directie en van Jannie Haek wordt vooral verwacht dat hij zorg zal dragen voor de coördinatie tussen beide bedrijven. Het handhaven van de sociale rust zal ook een belangrijke taak zijn. Haek heeft al aangekondigd dat er voorlopig geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De NMBS heeft als doelstelling binnen drie à vier jaar uit de rode cijfers te komen.

Jannie Haek is nu nog kabinetschef van de minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (sp.a). Haek heeft aangekondigd dat hij de eerste weken zijn nieuwe functie zal combineren met zijn huidige werk.

Bronnen[bewerken]