Naar inhoud springen

James Webb-ruimtetelescoop gelanceerd

Uit Wikinieuws

26 december 2021 

James Webb-ruimtetelescoop

Vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana is op Eerste Kerstdag een Ariane 5-raket gelanceerd met aan boord de James Webb-ruimtetelescoop (JWST). Deze nieuwe ruimtetelescoop is de grootste ooit en de opvolger van de ruimtetelescoop Hubble. Hij kan echter veel verder kijken dan Hubble, onder andere naar het oudste licht uit de begintijd van het heelal. Ook zijn betere observaties mogelijk van zogeheten exoplaneten, planeten buiten ons eigen zonnestelsel waarvan er sinds de jaren negentig reeds bijna vijfduizend zijn ontdekt.

De telescoop is genoemd naar de man die NASA in de jaren zestig leidde, en is gebouwd door de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA), de Verenigde Staten (NASA) en Canada (CSA). Vanuit Nederland waren onder andere de Universiteit Leiden, onderzoeksinstituut TNO en wetenschappelijk bureau NOVA-OIR betrokken bij de bouw van deze ruimtetelescoop.

Als alles goed gaat komt de telescoop over 30 dagen aan op zijn bestemming, op het zogeheten Lagrangepunt L2. Dat is een vast punt op 1,5 miljoen kilometer van de aarde dat zich altijd in de schaduw van onze planeet bevindt en hierdoor geen nadeel ondervindt van de storende hittestraling en atmosfeer van de aarde. Tijdens de reis moet de telescoop uitklappen.

Bronnen

[bewerken]