Jack Spijkerman naar Talpa

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 april 2005 

Op 27 april werd in RTL Boulevard bevestigd dat Jack Spijkerman met Kopspijkers naar Talpa wil. Op zondagavond zou hij een sportprogramma gaan presenteren. Diezelfde avond werd in Nova ingegaan op de motivatie van Spijkerman. Hij zou eieren voor zijn geld willen kiezen: als de politiek amusement op de Nederlandse publieke omroep zou gaan verbieden, zou de baan van Spijkerman bij de Vara mogelijk op het spel komen te staan.

Kopspijkers van de buis

De Vara hield hem echter aan zijn contract, dat nog twee jaar zou doorlopen, maar maakte op 28 april bekend dat Kopspijkers per direct van de buis wordt gehaald. Op 27 juli werd bekend dat het conflict bijgelegd was en het contract beëindigd. Het programma zal dus dit seizoen niet meer uitgezonden worden. Vera Keur geeft als reden dat de Vara de programmamakers niet in de problemen wil brengen. Het programma kijkt op een satirische manier naar het nieuws en het zou dus voor de makers onmogelijk zijn niet te reageren op de mogelijke overstap van Spijkerman.

Spijkerman en zijn team waren echter al druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe aflevering en hij zegt daar zelf in een verklaring over dat het cabaret hem flink zou gaan aanpakken: "Ze hadden al wereldgrappen bedacht. Ook wilden ze me nomineren voor Gouden Zwatelaar. Daar kan ik prima tegen, dit is juist de bedoeling van een satirisch programma."

Barend en Van Dorp

Op 28 april waren Jack Spijkerman en de cabaretiers Peter Heerschop, Thomas van Luyn, Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries en Viggo Waas te gast in het programma Barend & Van Dorp. De cabaretiers gaven aan dat ze het niet zagen aankomen dat Jack de overstap naar Tien zou maken. Voordat Spijkerman naar Vera Keur was gegaan om zijn contract met de Vara en het aanbod van Talpa te bespreken, had hij eerst het hele team bij elkaar geroepen en ze het nieuws verteld.

Na de reclame gebruikten ze enkele grappen die ze voor de Kopspijker-uitzending van zaterdag 30 april al hadden verzonnen.

Perspectief

In het NRC-Handeldblad van 29 april vergeleek de columnist Frits Abrahams de affaire met het uit elkaar gaan van een echtpaar. Het perspectief van een principieel drama wordt in die column verandert tot een man in zijn midlife crisis die zijn vrouw verlaat voor een jong ding. Begrijpelijk voelt de vrouw zich bedrogen en schopt hem dan maar gelijk het huis uit. De man voelt vervolgens zich miskend, omdat hij wel verwacht had dat zij hem die verbetering zou gunnen. In dit perspectief gezien verandert door dit perspectief alle aandacht in de media voor de affaire tot het werk van roddelbladen.

Kopspijkers op de radio

BNN gaat twee items uit Kopspijkers uitzenden op de radio. Het "kopspijkerspel" zal wekelijks door Egbert Jan Weeber gepresenteerd worden in het programma SPAM! op 3FM. Zondag 1 mei zullen vanaf 12.00 uur als eerste Astrid de Jong en Sander de Heer het tegen elkaar opnemen.

Verslaggever Bart Meijer reikte 28 april in Wout! de Gouden Zwatelaar uit aan Jack Spijkerman. Spijkerman heeft de zo vaak gezegd dat hij de Vara niet zal verlaten, dat hij met zijn aangekondigde vertrek naar 'Tien', nu al de titel 'Zwatelaar van het Jaar' verdient, aldus de makers van 'Wout!'.

Wat voorafging

Bij het tekenen van zijn contract met de Vara wilde hij graag dat zijn bedrijf (in oprichting) het programma zou gaan produceren en wilde hij een contract voor tenminste vijf jaar. De toenmalige directeur Jeroen Soer wilde van deze zaken echter niets weten. Uiteindelijk heeft Spijkerman de wilsovereenkomst gesloten zonder de wijziging.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?