Naar inhoud springen

Jaarwisseling 2023-2024: twee doden door vuurwerk en meerdere incidenten

Uit Wikinieuws

1 januari 2024 

Bij de viering van Oud en Nieuw zijn dit jaar in Nederland meerdere gewonden en doden gevallen. De ME moest meerdere malen te hulp schieten. Op diverse plekken werden agenten en hulpverleners belaagd met met vuurwerk, en tientallen agenten zouden onder meer door vuurwerk gewond zijn geraakt. Er zijn volgens schattingen in de nieuwjaarsnacht zeker 200 mensen gearresteerd.

De politie spreekt van "een drukke nacht met heftige incidenten". Peije de Meij, die actief is als landelijk coördinator jaarwisseling namens de politie, noemt het "volstrekt onacceptabel".

Op zowel zaterdag 30 als zondag 31 december deden zich dodelijke vuurwerkongelukken voor. Zaterdagavond overleed in een tuin in het Limburgse dorp Neeritter een man toen een stuk vuurwerk dat hij wilde aansteken voortijdig ontplofte, iemand anders raakte daarbij gewond. Zondagavond kort voor middernacht kwam aan het Henk van Turnhoutpad in Haarlem een 19-jarige man om het leven, eveneens door een ongeluk met vuurwerk.

Ook hebben zich meerdere verkeersongevallen voorgedaan in de provincie Groningen, in Oldehove en op de N367 bij Oude Pekela. Daarbij vielen in totaal twee doden, een man van 19 en een automobilist van 40.

Aan de Rietbaan in Capelle aan den IJssel is vanmorgen vroeg nog een andere persoon om het leven gekomen. Dit zou zijn gebeurd bij een uit de hand gelopen ruzie tijdens een besloten feest dat op een industrieterrein werd gehouden. Het slachtoffer zou in zijn auto zijn doodgeschoten. Naar de dader wordt nog gezocht.

Bronnen[bewerken]