Naar inhoud springen

Jaarverslag AIVD: dreiging steeds digitaler

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 maart 2018 

Jaarverslag AIVD: dreiging steeds digitaler

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft zijn jaarverslag over 2017 gepubliceerd. De belangrijkste conclusie die wordt getrokken in het verslag is dat dreigingen als spionage almaar belangrijker worden in de digitale wereld. De nationale veiligheid van Nederland wordt hierdoor bedreigd, waarschuwt de dienst.

Volgens AIVD-directeur Rob Bertholee vormt Nederland bij uitstek een geliefd doelwit van digitale aanvallen. Dit heeft te maken met de goede Nederlandse digitale infrastructuur, maar ook met het feit dat Nederland momenteel lid is van veel internationale politieke en economische samenwerkingsverbanden tegelijk (de Europese Unie, de NAVO, de VN-Veiligheidsraad). Het ligt dus voor de hand dat beïnvloeding van de Nederlandse politieke besluitvorming de komende tijd voor bepaalde andere staten aantrekkelijk zal zijn. Als voorbeelden van landen die goed zijn in digitale spionage noemt Bertholee met name Rusland, China en Noord-Korea. Een groot probleem met digitale aanvallen is dat ze makkelijk op grote schaal uitgevoerd kunnen worden, terwijl degenen die achter zo'n aanval zitten in de meeste gevallen heel lastig te traceren zijn.

Verder waarschuwt de AIVD voor de dreiging die er nog steeds uitgaat van Islamitische Staat (die beweging heeft weliswaar geen fysiek grondgebied meer, maar haar ideologie is nog springlevend) en Al Qaeda. De AIVD wijst erop dat veel IS-strijders die zijn verdreven uit het gebied van het voormalige kalifaat uitwijken naar andere jihadistische gebieden (te denken valt bijv. aan Somalië, Libië en Egypte).

Bronnen

[bewerken]