JIT zet vier MH17-verdachten op internationale opsporingslijst

Uit Wikinieuws

19 juni 2019 

Het Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar het neerhalen van Malaysia Airlines-vlucht 17 op 17 juli 2014 is vanochtend tijdens een persconferentie in Nieuwegein met nieuwe informatie gekomen. De namen van vier personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de ramp zijn vrijgegeven. Het gaat om drie Russen genaamd Oleg Poelatov, Igor Girkin en Sergej Doebinski, en een Oekraïense rebellencommandant genaamd Leonid Chartsjenko. Het JIT beschikt over bewijs − onder meer in de vorm van afgetapte telefoongesprekken − dat zij de Buk-lanceerinstallatie waarmee vlucht MH17 later uit de lucht werd geschoten naar het betreffende gebied hebben getransporteerd.

Tegen de vier genoemde personen heeft het JIT nationale en internationale opsporingsbevelen uitgevaardigd. Er is ook al een datum vastgesteld waarop zij formeel zullen worden aangeklaagd, nl. 9 maart 2020. De kans dat een van hen bij daadwerkelijk dit proces aanwezig zal zijn, is echter uiterst klein. Dit heeft er mede mee te maken dat Rusland en Oekraïne nooit eigen onderdanen uitleveren. Het OM zal derhalve ook niet om uitlevering van de vier verdachten vragen. Doebinski en Girkin hebben via Interfax al laten weten dat ze niet in de rechtszaal zullen verschijnen. Ze ontkennen zelf iedere betrokkenheid.

De meeste Russische media besteedden vandaag weinig aandacht aan de kwestie, RT uitgezonderd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt in een reactie de beschuldigingen ongegrond en verwijt de onderzoekers vooringenomenheid. Het ministerie zegt dat er voor Rusland ontlastend bewijsmateriaal door het JIT is genegeerd. Het zou onder meer gaan om radarbeelden waaruit zou blijken dat de Buk-raket niet van Rusland was, maar van Oekraïne.

Eerder vanochtend presenteerde ook Bellingcat de eigen nieuwe bevindingen omtrent het onderzoek naar de ramp. Het team noemt de namen van twaalf verdachten, onder wie de reeds genoemde Doebinski. Verder wordt de naam genoemd van een opstandeling die vlak voordat MH-17 werd neergehaald aan zijn commandant meldde dat er een vliegtuig aankwam. Alle personen in kwestie maken deel uit van de separatisten in Oost-Oekraïne.

Onbekend is nog altijd wie er rechtstreeks opdracht heeft gegeven tot het vanaf de grond afvuren van de raket. Het gaat in dit geval waarschijnlijk niet om een van de genoemde verdachten.

Bronnen[bewerken]