Italiaans voorzitter Europarlement laat zich positief uit over Mussolini

Uit Wikinieuws
Tajani, 2018

14 maart 2019 

Antonio Tajani, de voorzitter van het Europese Parlement, benoemde gisteren tijdens een uitzending van de Italiaanse Radio 24 positieve dingen over de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Hij verwees onder meer naar de infrastructuur die Mussolini in Italië opbouwde vóór de affaire Giacomo Matteotti en voordat hij in navolging van Hitler raciale wetten invoerde. Mussolini regeerde van 1922 tot 1945. Matteotti werd al in 1924 vermoord door een fascistische knokploeg; de raciale wetten werden in Italië in 1938 ingevoerd.

Quote begin
Ik ben geen fascist, ik ben nooit fascist geweest. Maar als we eerlijk moeten zijn, bouwde hij wegen, bruggen, gebouwen, sportinfrastructuur, en hij won veel land ... Als je een historisch oordeel velt, moet je objectief zijn.

— Tajani, radio-uitzending gisteren (de landwinning gebeurde in Italië op moeras)
Quote einde

De Europees sociaal-democratisch fractieleider Udo Bullmann (en) noemde de woorden van Tajani "ongelofelijk". Hij vroeg zich af hoe het kon dat de leider van het Europarlement niet in staat was om de werkelijke aard te erkennen van het fascisme. Ook van andere politici kreeg hij scherpe kritiek, zoals van de fractieleiders Philippe Lamberts van De Groenen/Vrije Europese Alliantie (in België Ecolo) en Lynn Boylan (en) van Europees Unitair Links/Noords Groen Links (in Ierland Sinn Féin).

Tajani was in 1993 een van de oprichters van Forza Italia, samen met onder meer Silvio Berlusconi. Ook Berlusconi kreeg in het verleden sterke kritiek toen hij Mussolini een leider noemde die op zijn raciale wetten na "het in veel andere opzichten goed heeft gedaan." Tajani verwees er eerst ook naar dat Berlusconi eerder ook dergelijke uitspraken had gedaan. Onder druk van politiek Europa in Straatsburg bood hij vanmiddag echter alsnog zijn excuses aan.

Quote begin
Als een overtuigd antifascist verontschuldig ik me tegenover iedereen die aanstoot nam aan wat ik zei, wat op geen enkele manier was bedoeld om een antidemocratisch en totalitair regime te rechtvaardigen of te relativeren

— Tajani, excuses van vanmiddag
Quote einde

Bronnen[bewerken]