Italië wint Europees kampioenschap voetbal

Uit Wikinieuws

12 juli 2021 

Italië heeft het Europees kampioenschap voetbal 2020 gewonnen. Na een strafschoppenserie wisten ze zondagavond in het Wembley-stadion in Londen te winnen van Engeland.

De wedstrijd begon goed voor Engeland. Al in de tweede minuut scoorde Luke Shaw. Vervolgens bleef het lange tijd gelijk. In de zevenenzestigste minuut scoorde de Italiaan Leonardo Bonucci de gelijkmaker. Vervolgens bleef het de rest van de speeltijd 1 - 1. Ook in de verlenging werden er geen doelpunten meer gemaakt, waarna een strafschoppenserie beslissend moest zijn. Deze wist Italië met 3 - 2 te winnen. De Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma werd verkozen tot de beste speler van het toernooi.

Na afloop van de wedstrijd ontstond er onrust doordat er op sociale media racistische opmerkingen werden gemaakt over de Engelse spelers. De Engelse voetbalbond (FA) gaf een verklaring uit met de volgende tekst: "De FA veroordeelt alle vormen van discriminatie ten zeerste en is geschokt door het online racisme gericht op sommige spelers van Engeland". Ook de Britse premier Boris Johnson veroordeelde het gedrag.

De wedstrijd werd gefloten door Björn Kuipers.

Voor Italië is dit de tweede Europese titel. Engeland heeft nog nooit een EK gewonnen, maar won in 1966 wel het WK.

In en rondom het stadion ontstonden rellen tussen supporters van Engeland en de politie. Sommige mensen probeerden zonder kaartje het stadion binnen te komen. Daarbij raakten 19 agenten gewond en werden 49 mensen gearresteerd.

Bronnen[bewerken]