Naar inhoud springen

Israëlisch leger begint nieuw offensief in Centraal-Gaza

Uit Wikinieuws

5 juni 2024 

De situatie in het gebied in april

Het Israëlische leger is in de aanhoudende strijd tegen Hamas deze week begonnen met een nieuw groot offensief in Centraal-Gaza.

Bij luchtaanvallen op de vluchtelingenkampen en en Maghazi vielen dinsdag zeker 15 doden, volgens een bericht van een Palestijnse gezondheidsfunctionaris. In totaal zouden er sinds dinsdag zeker 70 doden (overwegend vrouwen en kinderen) zijn gevallen als gevolg van de nieuwe Israëlische aanvallen, volgens berichten van onder meer Artsen zonder Grenzen. Meer dan 300 gewonden zijn naar het al-Aqsa-ziekenhuis (en) gebracht, het enige momenteel functionerende ziekenhuis in het belegerde gebied. Er wordt gewaarschuwd dat het ziekenhuis geen capaciteit heeft voor nog meer gewonden.

Vandaag meldt het Israëlische leger "operationele controle" te hebben over oostelijke delen van het kamp Bureij en Dayr al-Balah. Het leger maakte daarnaast melding van een zowel boven- als ondergrondse operatie "gericht tegen terroristen en terroristische infrastructuur".

Afgelopen week leek het er even op dat de strijdende partijen met een nieuw voorstel tot een staakt-het-vuren zouden komen, maar premier Netanyahu deed het voorstel af als "kansloos" zolang niet alle door hem en zijn regering gestoelde doelen zijn bereikt: de volledige vernietiging van Hamas, het bevrijden van alle op 7 oktober door Hamas ontvoerde gijzelaars (hoewel onduidelijk is hoeveel daarvan er nog in leven zijn) en de garantie op veiligheid voor Israëli's in Gaza. Deze doelstellingen lijken echter onrealistisch.

Bronnen[bewerken]