Naar inhoud springen

Israël wint Eurovisiesongfestival 2018

Uit Wikinieuws
Netta Barzilai

13 mei 2018 

Israël heeft vannacht het Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon gewonnen. Zangeres Netta Barzilai behaalde met haar liedje Toy 529 punten, wat genoeg was voor de eerste plaats. Op de tweede plaats eindigde de Cypriotische Eleni Foureira met Fuego en op de derde plaats de Oostenrijkse Cesár Sampson met Nobody but you. Netta's feministische nummer is gebaseerd op de #metoo-beweging en haar eigen ervaringen. De vorige keer dat Israël het liedjesfestijn won was in 1998, toen werd Dana International eerste met haar nummer Diva.

Voor Nederland was er minder succes, Waylon behaalde de 18e plaats met Outlaw in 'em. Sennek, die voor België op het songfestival uitkwam, was dinsdag in de halve finale al uitgeschakeld. A Matter of Time bleek uiteindelijk op de 12e plek geëindigd te zijn, met 91 punten.

Het festival verliep niet helemaal vlekkeloos, tijdens het optreden van het Verenigd Koninkrijk kwam er een man het podium op die de microfoon van SuRie afpakte. Hij riep: 'Nazis of the UK media, we demand freedom' (Nazi's van de Britse media, we eisen vrijheid). Wat de man er precies mee bedoelde is niet bekend. De man werd snel afgevoerd en SuRie maakte haar liedje Storm af. De Britse zangeres kreeg van de organisatie de mogelijkheid haar liedje aan het eind nog een keer te zingen, maar dit wees ze af.

Bronnen

[bewerken]