Naar inhoud springen

Israël buigt zich over mogelijkheden om Qassam-raketten te weerstaan

Uit Wikinieuws

1 juni 2007 

Sderot en de Gazastrook

Voor Israël vormen de vele aanvallen met Qassam-raketten vanuit de Gazastrook een groot probleem. Er zijn er reeds 270 op de plaats Sderot gevallen, twee doden en een uittocht van de meeste inwoners veroorzakend. Israël neemt wraak door personen en gebouwen van Hamas in de Gazastrook aan te vallen en door politici van deze Palestijnse groepering gevangen te nemen.

De regering-Olmert stelt zich terughoudend op bij het lossen van deze kwestie, vanwege de negatieve ervaringen die zij in 2006 in de oorlog tegen Hezbollah in Libanon heeft opgedaan.

Door diverse Israëlische politici worden allerlei oplossingen aangedragen, de een wil dat Israël zelf een raket gaat ontwikkelen die vervolgens op Palestijns gebied kan worden afgeschoten (een minister van Kadima), een ander wil het noorden van de Gazastrook zuiveren van Palestijnse militanten die de Qassam-raketten afschieten en een bufferzone in het zuiden inrichten om de smokkel van wapentuig vanuit Egypte te verhinderen (Netanyahu, partijleider van Likoed), en weer een ander wil dat de Gazastrook tot vijandig gebied wordt verklaard en de aanvallen op Sderot met gelijke munt terugbetalen door vergeldingsaanvallen op een wijk in Gaza-stad te laten uitvoeren (vicepremier Liberman van Yisrael Beytenu).

Bronnen

[bewerken]