Naar inhoud springen

Irma niet uitgeraasd in de politiek op Sint Maarten

Uit Wikinieuws
Premier Marlin-Romeo

23 september 2019 
De regering van premier Leona Marlin-Romeo op Sint Maarten is gevallen door de naweeën van de orkaan Irma. De regering raakte haar meerderheid kwijt nadat twee parlementsleden opstapten. Eerder was Franklin Meyer al opgestapt waardoor de regering haar meerderheid kwijtraakte. De val van een kabinet op Sint Maarten gebeurt hiermee voor de negende keer in tien jaar tijd.

Er is al een nieuwe coalitie aangekondigd tussen de Nationale Alliantie en de Verenigde St. Maarten Partij, die samen negen van de vijftien zetels in het parlement hebben. De Nationale Alliantie is de partij van William Marlin, de oud-premier die aan de zijlijn kwam te staan toen hij zich eind 2017 verzette tegen de oprichting van een integriteitskamer. Dit was een voorwaarde van Nederland om een financieel fonds ter beschikking te stellen ter hoogte van 550 miljoen euro om de grootste schade te herstellen na Irma.

Een van de opgestapte parlementsleden is Luc Mercelina van de Verenigde Democraten. Hij zegt zijn steun op omdat de wederopbouw sinds Irma volgens hem niet snel genoeg gaat. Er is volgens hem een toename van armoede en vervuiling op het eiland. Chanel Brownbill stapt uit de coalitie uit onvrede over de onzekerheid op Sint Maarten.

De politieke beroering gebeurt op een moment dat staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties op het eiland aanwezig is. Hij vraagt zich af of de recente gebeurtenissen in het belang zijn van het volk.

Bronnen[bewerken]