Iran weigert VN-inspecteurs toegang tot ondergrondse nucleaire constructie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 augustus 2006 

Iran weigert VN-inspecteurs toegang tot ondergrondse nucleaire constructie

Iran heeft VN-inspecteurs toegang geweigerd toen die een ondergrondse nucleaire installatie wouden inspecteren, dat zeggen diplomaten en VN-woordvoerders. De VN-inspecteurs doen onderzoek naar een mogelijke overtreding van het non-proliferatieverdrag.

Het non-proliferatieverdag beperkt het bezit van kernwapens en is ondertekend door bijna 200 landen. Het is gebaseerd op drie pijlers: non-proliferatie, ontwapening en het recht om kernenergie voor vreedzame toepassingen te gebruiken.

Iran heeft ook het verdrag ondertekend, maar ondanks dat Iran zelf volhoudt kernenergie (inclusief de verrijking van uranium) uitsluitend voor vreedzame doeleinden te gebruiken, bestaan er vermoedens dat het land over een kernwapenprogramma beschikt. Op 6 augustus 2005 liepen besprekingen tussen de EU en Iran vast, nadat Iran het Europese voorstel om te stoppen met verrijking onaanvaardbaar achtte. Iran beriep zich op het feit dat uraniumverrijking is toegestaan volgens het non-proliferatieverdrag.

Twee dagen later hervat Iran daadwerkelijk de uraniumverrijking, met als gevolg dat de kwestie wordt overgedragen aan de Verenigde Naties.

Bronnen[bewerken]