Irak: meer dan 100 doden na grote brand bij bruiloft

Uit Wikinieuws

1 oktober 2023 
Het dodental in de Iraakse plaats Qaraqosh (Qaraqosh) (provincie Ninane) als gevolg van de grote brand die hier afgelopen dinsdag uitbrak tijdens een Iraaks-christelijke bruiloft, is inmiddels opgelopen tot 119. Een onbekend aantal personen wordt nog altijd vermist. Bij de bruiloft waren in totaal zo'n 1000 aanwezigen. Veel van de slachtoffers die het hebben overleefd hebben zware brandwonden.

Het bruidspaar zelf heeft inmiddels voor het eerst gereageerd, zij hebben zelf bij de ramp ook veel naaste familieleden en vrienden verloren. De bruidegom, een man van 27, zegt "vanbinnen dood" te zijn. Ze overwegen hun huidige woonplaats te verlaten.

De brand ontstond dinsdag 26 september tussen 22:00 en 22:45 (Arabische standaardtijd) doordat het plafond van de feestzaal waar de bruiloft werd gevierd in brand vloog. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht; gedacht wordt aan vuurwerk of een kortsluiting. De brand heeft vermoedelijk zo omvangrijk en rampzalig kunnen uitpakken als gevolg van een combinatie van slechte bouwmaterialen en de afwezigheid van noodzakelijk veiligheidsvoorzieningen zoals een sprinklersysteem. Ook zou er maar één brandblusser aanwezig zijn geweest, die bovendien niet werkte.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: