Naar inhoud springen

Iraanse minister erkent levering militaire drones aan Rusland

Uit Wikinieuws

5 november 2022 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian (en), heeft tegenover verslaggevers in Teheran erkend dat zijn land militaire drones heeft geleverd aan Rusland, zoals al langere tijd werd vermoed. Nu wordt dit vermoeden dus voor het eerst officieel bevestigd van Iraanse zijde.

Amir-Abdollahian zei erbij dat de leveringen aan Rusland al waren gedaan vóór 24 februari, de dag waarop de Russische invasie van Oekraïne begon. Bovendien zou het slechts om een beperkte hoeveelheid drones zijn gegaan. Volgens de Oekraïense president Zelensky klopt dit laatste echter niet. Het Oekraïense leger berichtte afgelopen week dat het sinds medio september zeker 300 Iraanse drones had neergehaald.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad verklaarde enkele weken geleden al dat er rechtstreeks bewijs is dat Iraanse troepen Rusland steunen bij de aanvallen met drones op Oekraïne. Er zouden tevens Iraanse troepen aanwezig zijn op de Krim.

De Europese Unie heeft inmiddels sancties opgelegd aan Iran, vanwege de Iraanse hulp aan Rusland in de oorlog met Oekraïne.

Bronnen[bewerken]