Intochtroute van Sinterklaas bekend

Uit Wikinieuws

8 oktober 2019 

Stationsplein in Apeldoorn
Hoofdstraat idem
Raadhuisplein idem

Op een slecht bezochte voorlichtingsavond (er waren maar vijftien geïnteresseerden bij de uitleg op 3 oktober aanwezig) is door de gemeente Apeldoorn uit de doeken gedaan door welke straten Sinterklaas zal schrijden bij zijn landelijke intocht in deze Oost-Veluwse stad op 16 november. De intocht van de Goedheiligman vangt aan op het station (het Apeldoorns Kanaal is te smal om een intocht per boot mogelijk te maken), waarna hij zich via de Hoofdstraat naar het Raadhuisplein zal begeven, alwaar een Pepernotenfeest zal worden gehouden.[1]

De bisschop wordt dit jaar louter door roetveegpieten begeleid, zo heeft de hiervoor verantwoordelijke NTR reeds in september bekendgemaakt. Zij ziet deze beslissing als "de uitkomst van een geleidelijke ontwikkeling, die een aantal jaren nodig heeft gehad." De stap is het gevolg van de onrust die de laatste jaren om het Sinterklaasfeest hangt en die te maken heeft met de donkere gelaatskleur van Zwarte Piet. Deze beroering is zo nu en dan zodanig uit de hand gelopen dat zwartepietactivisten en anti-zwartepietactivisten zelfs met elkaar slaags zijn geraakt.

Het zogeheten anti-zwartepietactivisme is een nieuwe tak aan de stam van het activisme. Hiertoe behorende activisten menen dat de traditionele Zwarte Piet (die dus met een zwart gezicht) racistisch zou zijn ten opzichte van donker gekleurde personen. Het anti-zwartepietactivisme heeft een tegenreactie opgeroepen die als (pro-)zwartepietactivisme kan worden aangeduid. Laatstgenoemde activisten zijn van mening dat er helemaal geen sprake is van een verband tussen huidskleur en Zwarte Piet en dat het anti-zwartepietactivisme daarom afbreuk doet aan een al zeer lang bestaand volksfeest. Verwarrend is dat beide termen soms door elkaar worden gebruikt, zodat met een anti-zwartepietenactivist een zwartepietactivist wordt bedoeld en andersom.

Bronnen[bewerken]