Naar inhoud springen

Internationaal symposium over koraalrif in Leeuwarden

Uit Wikinieuws
Acropora-koralen

10 december 2018 

Afgelopen week (7 december) werd de derde editie van het internationale symposium Acropora gehouden over het behoud van koraalrif. Het symposium werd gehouden op de locatie van de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, waar het vak Tropische Marine Ecologie wordt onderwezen. Het symposium stond onder supervisie van docent en onderzoeker Alwin Hylkema, die daarnaast verbonden is aan de universiteit van Wageningen. Het symposium werd bezocht door rond de honderd wetenschappers.

Door de klimaatverandering en de stijging van de temperatuur in de oceanen staat het voortbestaan van de koralen steeds verder onder druk. Van Hall Larenstein heeft banden met de bovenwindse eilanden in het Caribische gebied; het probleem wordt echter wereldwijd waargenomen. De driedimensionale structuur van de riffen neemt af en herbivore sleutelsoorten verdwijnen. Door de overwoekering van de koralen met algen wordt de aanwas van nieuw koraalrif bemoeilijkt. De koraalriffen zijn van grote ecologische en economische waarde.

Binnen de Tropische Marine Ecologie worden onder meer kunstmatige riffen onderzocht waarop koraal wordt gekweekt dat later wordt uitgezet. Ook worden de effecten bekeken op het koraal en de vissen. Een van de conclusies luidde niettemin, dat de vele oplossingen mogelijk niet zullen baten, indien de opwarming van de Aarde doorgaat.

Bronnen[bewerken]