Inreisverbod Trump definitief goedgekeurd door Amerikaans Hooggerechtshof

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

26 juni 2018 

Na een lange juridische strijd heeft het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten beslist dat het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump in stand blijft. Vijf van de negen rechters van het Hooggerechtshof stemden voor handhaving van het verbod.

Met de definitieve goedkeuring van het inreisverbod wordt het mogelijk om mensen uit een aantal (hoofdzakelijk islamitische) landen de toegang tot de VS te weigeren. Het gaat om de landen Iran, Noord-Korea, Syrië, Libië, Jemen, Somalië en Venezuela. Het verbod werd eerder meermaals door lagere rechterlijke instanties verworpen als zijnde onwettig en discriminerend. Het Hooggerechtshof acht echter niet voldoende bewezen dat er er door het verbod sprake zou zijn van religieuze discriminatie.

De goedkeuring van het verbod betekent een belangrijke overwinning voor president Trump, die het verbod in zijn eerste vorm reeds een week na zijn aantreden op 2 januari 2017 had afgekondigd. De huidige versie werd in september 2017 afgekondigd. De president stuurde een triomfantelijke tweet, die hij afsloot met "Wow!"

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?